fredag den 29. april 2011

Kønne Kodrivere

Nu vil vi skynde os at skrive om denne fantastiske forårsblomst inden den afblomstrer.


I Danmark er der fire forekomster af kodrivere, hvoraf vi har tre af dem; den hulkravet, storblomstret og fladkravet kodriver. Den skarpe læser vil synes at især den storblomstret ligner de primulaer man kan købe i næsten alle supermarkeder. I har fuldstændig ret kodriverens latinske navn er Primula og det er fra disse smukke blomster at der er lavet en mangfoldighed af hybrider (menneskeligt arvlede arter).

Hulkravet kodriver
Vi nu mere til de gudsskabte. Der er en balance mellem løv og blomst, hvor i de menneskeskabte kan farver og form blive for overdimensioneret og næsten vulgær.

Når man kommer ud i skoven på denne årstid vil man kunne se de forskellig kodrivere langsvandløb og moser, da de elsker god fugtig muld. Insekterne elsker dem!

Fladkravet kodriver
Vi elsker dem. Når en vild dansk plante er så smuk, er det næsten synd at vi ikke giver dem mere plads i de danske haver. Især når den har blomstringperiode i en tid hvor der ikke er særlig mange andre blomster i haven.

Vi kan kun anbefale at man samler frø eller efterspørg disse arter hos planteskolen. Det kan afføde en interesse og fascination af danske planter, så vi måske vil begynde at sætte mere pris på og værne om den danske natur og de få steder der er tilbage hvor den vilde flora kan få frit spil.

Storblomstret kodriver
Det skal lige pointeres at hul og fladkravet kodriver er meget almindelig i danske skove og vis man er opmærksom vil man begynde at ligge mærke til hvor mange steder de står. Den storblomstret er lidt mere sart og sjælden men kan opleves i store forekomster steder som Møns klint hvor naturen er fredet og har været det i lang tid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar