søndag den 8. maj 2011

Kompostens visdom

Det er altid en fantastisk fornøjelse at vende komposten.

Det lyder måske lidt nørdet, men det er lidt ligesom at kigge ind i et bål; man bliver fuldstændig betaget af naturens vidunder. At se levende organisk stof, tage plads i fødekæden, blive spist og nedbrudt af regnorme, svampe, bænkebidere og andre af naturens skraldemænd, for at blive til det mest lækre næringsrige frugtbare muld som er absolut kræs for andre planter.

Dette er endnu et eksempel på hvor høj intelligent naturen rent faktisk er. Meget smartere indrettet end os mennesker. Vores skrald og affald bliver brændt og det var det. Naturens måde, er at nedbryde et, som vil komme til at gavne noget andet. Det er bare gennemtænkt.

Vi bliver ved med at producere ting, nogen som vi endda ikke kan afskaffe (staniol, et godt eksempel). Der er ingen rytme i vores forbrug. Vi tømmer naturens reservelagre og derefter brænder vi det bare.

Vi kalder os det mest intelligente væsen på jorden, ja og nogen påstår endda i universet. En smule arrogant set fra mit perspektiv når vi er omringet af sådan en enorm intelligens.
Vi skal jo heller ikke glemme, at det er naturen der har designet vores hjerne. Noget der skaber et individ med evnen til at tænke selv, må jo kunne det samme.

Men noget sker der. Der er to mænd (...tror jeg nok) der har udviklet konceptet fra vugge til vugge (cradle to cradle). Som går ud på at et produkt skal kunne skilles ad, så alle komponenter bliver adskilt og genbrugt. Vi kan forbruge så meget vi har lyst til, alt bliver genbrugt og naturen bliver ikke tømt for ressourcer. Hurtigt beskrevet, men spændende.
Der er meget mere til konceptet, læs mere på www.vuggetilvugge.dk

2 kommentarer:

  1. Fantastisk indlæg (igen, igen, igen)! Tak for de forskellige oplysninger og for inspiration til at holde atter af den kære natur, endnu mere endda!

    SvarSlet
  2. Bukker og takker:)
    Nu når jeg sidder og læser indlægget igen for jeg en lyst til at nævne ordet alkymi. Igennem de sidste mange hundrede år har mennesket søgt hemmeligheden om hvordan man forvandler sten til guld. Lige foran os sker det igen og igen. Alkymi ligger lige foran os i naturens væren. Den forvandler en tilsynladne værdiløs genstand (blade, madrester etc.) og forvandler det til guld (næringsrig muld) hvor nye planter spirer og gør selve livet muligt. Moder Jord og Fader Himmel er inspiratorer og sande magikere.

    Så fik vi osse det på plads:) Meget storladent, men sandt... Nu vil jeg drikke noget rødvin:)

    SvarSlet